Κατάλογος Επιχειρήσεων

σε: Δωδεκανήσου, Τήλος
-
ΟΛΑ ΝΤΕΛΟΣ - ΜΕΛΙ ΤΗΛΟΥ - ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΛΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ - ΜΕΛΙ - ΡΑΚΟΜΕΛΟ - ΠΑΣΤΕΛΙ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ - ΚΗΡΥΘΡΑ
Μέλι Τήλος, Ρόδος, Κως, Κάλυμνος. Μέλι Το μέλι θεωρείται θησαυρός υγείας και δύναμης. Η αξία του έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Το μέλι είναι βιολογικό προϊόν. Προέρχεται από το νέκταρ που μαζεύουν οι μέλισσες από τους κάλυκες των διαφόρων λουλουδιών ή από τις εκκρίσεις μελιτοφόρων δένδρων ή εντόμων. Με την επίδραση των γαστρικών υγρών και ενζύμων, καθώς και διαφόρων διεργασιών του εντόμου μετουσιώνεται πλήρως και τελικά μετατρέπεται σε αυτό το πολύτιμο προϊόν, το μέλι. Η ιδιότητα αυτή της μέλισσας χαρακτηρίζεται ως μοναδική και εύλογα προκαλεί τον θαυμασμό. Το μέλι είναι μια θρεπτική, ωφέλιμη, και άμεσα αφομοιώσιμη τροφή. Περιέχει εκτός από ζάχαρα, ένζυμα, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες, χρωστικές και αρωματικές ουσίες, μυρμηκικό οξύ που είναι δραστικό αντισηπτικό. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σωστές συνθήκες αποθήκευσης. Αν προσθέσουμε τώρα τη γευστικότητα και το εξαίσιο άρωμα, μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι το μέλι αποτελεί στοιχείο μιας σωστής διατροφής και συμβάλλει στη διατήρηση της καλής υγείας του ανθρώπου. Μπορεί να θεωρηθεί σαν τροφή και φάρμακο, αφού από την αρχαιότητα ήταν γνωστό ότι έχει αντιμικροβιακές και θεραπευτικές ιδιότητες. Θυμαρίσιο: Κρυσταλλώνει σε 6-18 μήνες. Κρυστάλλωση του μελιού Είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν προξενεί αλλαγή στη θρεπτική και βιολογική αξία του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι χαλασμένο ή νοθευμένο. Ρευστοποιείται σε μπαιν - μαρί χωρίς να χάσει την αξία του. Χρώμα του μελιού Τα σκοτεινόχρωμα μέλια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, κάλλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κ.λπ. Τα ανοιχτόχρωμα έχουν ωραίο άρωμα και γεύση. Οργανοληπτικές αλλαγές του μελιού Με την πάροδο του χρόνου αποθήκευσης, η γεύση και το άρωμα του μελιού επηρεάζονται δυσμενώς. Αυτό οφείλεται στην προοδευτική εξάτμιση πτητικών ουσιών του μελιού που είναι υπεύθυνες για το άρωμα αλλά και στη διάσπαση ορισμένων ζαχάρων (γλυκόζη, φρουκτόζη) που συμβάλλουν στη γεύση του. Η θερμοκρασία αποθήκευσης είναι ο κυριότερος παράγοντας που επηρεάζει τη γεύση και το άρωμα του μελιού. Όσο υψηλότερη είναι, τόσο γρηγορότερα το μέλι χάνει την αρχική χαρακτηριστική του γεύση. Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού είναι η καθαρότητα του χώρου και των δοχείων ή βάζων διατήρησης του προϊόντος. Όταν ο χώρος αποθήκευσης δεν είναι καθαρός, δεν αερίζεται καλά, έχει υψηλή σχετική υγρασία, μούχλες, ακαθαρσίες ή γειτονεύει με κάκοσμους χώρους (στάβλους κ.λπ.) γρήγορα το μέλι θα απορροφήσει τις οσμές από το περιβάλλον και θα αλλοιωθεί. Μακροσκοπικές αλλαγές Γενικά το αποθηκευμένο μέλι αποκτά σκοτεινότερο χρωματισμό με την πάροδο του χρόνου. Στον πρώτο χρόνο αποθήκευσης, η αλλαγή χρώματος γίνεται με αργούς ρυθμούς που επιταχύνονται όμως τη δεύτερη χρονιά. Παράγοντες που επηρεάζουν την αλλαγή του χρώματος στο μέλι είναι η θερμοκρασία αποθήκευσης, το άμεσο φως και η περιεκτικότητα του μελιού σε φρουκτόζη, κολλοειδή, χαλκό, σίδηρο, υγρασία και οργανικά οξέα. Υδρομεθυλοφουρφουράλη Είναι ένα από τα δύο κριτήρια θέρμανσης του μελιού. Όταν βρεθεί σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 40mg ανά κιλό, φανερώνει ότι το μέλι θερμάνθηκε σε βαθμό που καταστράφηκε η βιολογική του αξία, γι' αυτό και πρέπει να δοθεί στο εμπόριο σαν «Βιομηχανικό». Όσο πιο όξινο είναι ένα μέλι τόσο γρηγορότερα αυξάνεται σ' αυτό η HMF. Διάσταση Είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται σαν κριτήριο για να διαπιστωθεί αν το μέλι θερμάνθηκε σε βαθμό που να καταστραφεί η φυσικότητά του. Το ένζυμο αυτό μειώνεται, επίσης, με την πάροδο του χρόνου διατήρησης του προϊόντος. Ζάχαρα Με την πάροδο του χρόνου συμβαίνουν και αλλαγές στα ζάχαρα του μελιού. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται σε ενζυμική δράση που γίνεται συνέχεια στη μάζα του, καθώς επίσης και στην όξινη διάσπαση των ζαχάρων. Στις συνηθισμένες θερμοκρασίες και για διάστημα περίπου δύο χρόνων αποθήκευσης, η γλυκόζη του μελιού μειώνεται γύρω στο 13% της αρχικής τιμής, η φρουκτόζη γύρω στο 6% ενώ οι διζαχαρίτες και πολυζαχαρίτες αυξάνουν. Οξύτητα Με το χρόνο διατήρησης αυξάνουν σταθερά και τα ελεύθερα οξέα που υπάρχουν στο μέλι, ενώ η συνολική οξύτητα αλλάζει. Ιμβερτάση Είναι το ένζυμο που διασπά τη σουκρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη. Καταστρέφεται με την αποθήκευση ευκολότερα. Βακτηριοστατική δράση του μελιού Οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που έχει και αναστέλλεται με την παλαίωσή του. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία που διατηρείται και από τη φωτεινότητα του χώρου και των δοχείων που βρίσκεται. Υψηλές θερμοκρασίες, άμεσο φως και γυάλινα δοχεία διατήρησης επιταχύνουν την καταστροφή της βακτηριοστατικής ιδιότητάς του. Συμπεράσματα Παρά το γεγονός ότι το μέλι θεωρείται από την αγορανομία σαν προϊόν που μένει πάντα φρέσκο και εξαιρείται από την υποχρέωση αναγραφής ημερομηνίας λήξης, εν τούτοις με την πάροδο του χρόνου υπόκειται σε αλλαγές που το υποβαθμίζουν ποιοτικά. Τις αλλαγές αυτές τις επηρεάζουν διάφοροι παράγοντες, με κύριο τις συνθήκες θερμοκρασίας, καθαριότητας, αερισμού και φωτεινότητας που επικρατούν στους χώρους αποθήκευσης. Μέλια σωστά αποθηκευμένα για 1-2 χρόνια δεν χάνουν τις πολύτιμες ιδιότητές τους. Το μέλι αποτελεί στοιχείο μιας σωστής διατροφής που συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας και στη αντιμετώπιση οργανικών διαταραχών. Έχει υψηλές βιολογικές ιδιότητες που στηρίζονται κατά μεγάλο ποσοστό στη βακτηριοστατική τους δράση. Η δράση αυτή οφείλεται στο υπεροξείδιο του υδρογόνου που έχει το μέλι. Μεταξύ των διαφόρων μελιών υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην ιδιότητα αυτή. Το βαμβακόμελο από όλα τα μέλια έχει την υψηλότερη βακτηριοστατική δράση, αφού είναι το πλουσιότερο σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Κατά σειρά ακολουθούν: Βαμβάκι, Καστανιά, Ευκάλυπτος, Ακακία, Μέντα και Θυμάρι, Πολύγονο, Πορτοκαλιά, Ανθόμελα καλοκαιριού. Το μέλι συνιστάται ιδιαίτερα στις καρδιοπάθειες, στις νευρικές διαταραχές, στις ρευματικές παθήσεις και στην αδενοπάθεια. Στα παιδιά έχει ευεργετική δράση (αύξηση αιμογλοβίνης). Το μέλι μπορεί να θεωρηθεί σαν τροφή και φάρμακο συγχρόνως. • Μέλι ερείκης: Τονωτικό με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία. Άριστη τροφή για την μέλισσα και τον άνθρωπο. • Μέλι κουμαριάς: Τονωτικό χωρίς εμπορική αξία. • Μέλι ηλίανθου: Έχει θρεπτική αξία, πλούσιο σε πολυφαινόλες. • Μέλι θυμαριού: Τονωτικό, με αντισηπτικές ιδιότητες, αυξάνει την ενεργητικότητα και τις φυσικές δυνάμεις του ανθρώπου. Τέλος, το μέλι θεραπεύει πληγές, εγκαύματα, σταφυλόκοκκους και μύκητες. Βασιλικός Πολτός Πολλά έχουν ακουστεί για το προιόν αυτό της μέλισσας, αληθινά και μη. Είναι μια ουσία λευκή, κρεμώδης,που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες της νεαρής εργάτριας, ηλικίας 5 - 10 ημερών, αποκλειστική τροφή της βασίλισσας, αλλά και των προνυμφών που προορίζονται για βασίλισσες. Σ'αυτόν υπάρχει ο παράγοντας εκείνος που θα κάνει την εργάτρια προνύμφη, βασίλισσα. Είναι μια φυσική πρωτεϊνούχος τροφή, πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Είναι ωφέλιμος σε πολλές παθήσεις. Ρυθμίζει τη λειτουργία των αδένων και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις ασθένειες. Σε καμιά περίπτωση δεν αντικαθιστά τα φάρμακα αλλά εντείνει τη δράση τους και περιορίζει τις παρενέργειές τους. Είναι μια ουσία που δεν μπορεί να παρασκευαστεί εργαστηριακά με συνθετικές διαδικασίες. Περιέχει υδατάνθρακες, βιταμίνες, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία. Διατηρεί τις ιδιότητές του περίπου για 6 μήνες, αν φυλάσσεται στο ψυγείο και μακριά από φως. Θυμαρίσιο Θεωρείται αρίστης ποιότητας μέλι. Aνήκει στα ανθόμελα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία λόγω των έντονων αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών του. H όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, γι’ αυτό και το προτιμούν συνήθως οι καταναλωτές. H μεγάλη του όμως ζήτηση οφείλεται και στο γεγονός ότι, αν αναμειχθεί με άλλους τύπους μελιών (ακόμα και σε μικρές ποσότητες), επηρεάζει καθοριστικά το άρωμά τους. H παραγωγή του ανέρχεται περίπου στο 10% της συνολικής παραγωγής μελιού της Eλλάδας. Oι καλύτερες περιοχές παραγωγής θυμαρίσιου μελιού θεωρούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Kρήτη και τα Kύθηρα. Γεύση: Tο θυμαρίσιο μέλι έχει ευχάριστη γεύση, αλλά ορισμένες φορές, λόγω υψηλής συγκέντρωσης σε φρουκτόζη, αφήνει μια αίσθηση καψίματος στο στόμα. Άρωμα: Έντονα αρωματικό μέλι. Xρώμα: Συνήθως ανοιχτό κεχριμπαρένιο. (Tο θυμαρίσιο μέλι της Aττικής και των Kυκλάδων είναι πιο ανοιχτό από το θυμαρίσιο μέλι της Kρήτης, που είναι σκούρο πορτοκαλί.) Kρυστάλλωση: Tο συγκεκριμένο είδος μελιού ζαχαρώνει σε διάστημα 6-18 μηνών. Θρεπτική αξία: Tο θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ότι έχει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες. ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ • Τι είναι ο βασιλικός πολτός Βασιλικός πολτός είναι η φυσική παχύρρευστη, βιολογική ουσία που παράγουν οι νεαρές εργάτριες μέλισσες και χρησιμεύει για την αποκλειστική διατροφή της βασίλισσας. Η γεύση του είναι υπόξινη, ελαφρά καυστική και το χρώμα του υποκίτρινο. • Σύνθεση Ένας μέσος όρος των συστατικών του βασιλικού πολτού είναι: υγρασία 67% - πρωτεΐνες 15,5%- σάκχαρα 12,5% - λιπαρές ουσίες 4% - τέφρα 1%. Αυτό όμως που δίνει τις εκπληκτικές ιδιότητες στο βασιλικό πολτό είναι η αφθονία σε βιταμίνες. Συγκεκριμένα σε κάθε 1 γραμμάριο περιέχονται Β1 θειαμίνη 3,9 mg - Β2 ριβοφλαβίνη 26,5 mg - Β3 νιασίνη 84 mg - Β5 παντοθενικό οξύ 186 mg - Β6 πυριδοξίνη 2,4 mg - Β7 ινοσιτόλη 100 mg - Bβιοτίνη 1,7 mg - B φολικό οξύ 0,2 mg Επίσης σε διάφορες αναλογίες Β12 και C. Αμινοξέα 30 ειδών. Μεταλλικά άλατα: νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, χρώμιο, κάλλιο, νικέλιο. Επίσης 3% άγνωστους βιοκαταλύτες. • Επίδραση της διατροφής στη βασίλισσα Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Η βασίλισσα αποκτά διπλάσιο μέγεθος από τις εργάτριες, ζει 30 φορές περισσότερο χρόνο, γίνεται γόνιμη και γεννά καθημερινά 2.500 αυγά τα οποία σαν όγκος είναι 2,5 φορές το μέγεθός της! • Επίδραση στον άνθρωπο Έχει αποδειχθεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Με την ανανέωση των κυττάρων αναζωογονεί καταβεβλημένους, ταλαιπωρημένους και ηλικιωμένους οργανισμούς. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Ο βασιλικός πολτός ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει την φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Πιο συγκεκριμένα: αρτηριοσκλήρωση, αρθρίτιδα, αιμορροΐδες, δερματικά, σάκχαρο, καθυστέρηση ανάπτυξης, ουρολοιμώξεις, πίεση, δυσκοιλιότητα, στομαχικές διαταραχές, νευρασθένειες, αϋπνίες, κλιμακτήριο, ατονία, άγχος, στρες, κατάθλιψη.... • Δοσολογία – Χρήση – Φύλαξη Ένα κουταλάκι το πρωί νηστικός κάτω από τη γλώσσα μέχρι να διαλυθεί. Παιδιά μισό κουταλάκι, αθλητές και ασθενείς έως και δύο. Απαραίτητος χρόνος χρήσης 3 μήνες ετησίως. Ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν απόλυτα αβλαβές, δεν προκαλεί παρενέργειες και εθισμό. Η ισχύς του βασιλικού πολτού εξαρτάται από τη φρεσκάδα του. Συντηρείται σε 5 βαθμών C (οικιακό ψυγείο) έως 6 μήνες, αλλοιώνεται από τον αέρα το φως και τα μεταλλικά σκεύη. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ • Γνωριμία με τη Γύρη Γύρη είναι το αρσενικό όργανο των λουλουδιών, ο σπόρος στην κορυφή των στημόνων του άνθους. Είναι ένα μελισσοκομικό προϊόν που συγκεντρώνουν οι μέλισσες για την τροφή τους και πρώτη ύλη για το βασιλικό πολτό. • Περιέχει (ανά 100 γραμ.) ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ: Α: 18,2 mg - B1: 0,66 mg - B2: 0,54 mg - B3: 4,80 mg - B5: 0,32 mg - B9: 0,30 mg - B12:4,8 mg - C: 30 mg - E: 3,2 mg - H: 0,006 - Ρουτίνη: 60mg ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Κάλιο 20-40% - Μαγνήσιο 1-20% - Ασβέστιο 1-15% - Σίδηρο 1-12% - Πυρίτιο 2-10% - Φώσφορο 1-20% - Θείο 1% - Χλώριο 1% - Μαγγάνιο 1-4% και άλλα...... • Ενδείξεις - Η γύρη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία αυξάνει την αντίσταση των τοιχωμάτων των τριχοειδών αγγείων και μειώνει τα εγκεφαλικά. - Η γύρη βοηθάει στην διανοητική λειτουργία και στη μνήμη. - Ενισχύει τη συστολή της καρδιάς. - Έχει διουρητική δράση. - Βελτιώνει την κατάσταση των ατόμων με ήπιες αλλεργικές εκδηλώσεις και τα βοηθά ώστε να αποκτήσουν βαθμιαία αντίσταση (ανοσοποίηση). - Έχει ευεργετική επίδραση στον προστάτη και βελτιώνει την ευεργετική αγωγή στην προστατίτιδα (φλεγμονή του προστάτη). - Η γύρη είναι πλούσια σε κυστίνη, ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. - Μετριάζει τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης (κλιμακτήριος περίοδος). Χαρίζει ευεξία, αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει τη σεξουαλική κατάσταση. • Δοσολογία Δεκαπέντε γραμμάρια γύρης (1 κουταλιά της σούπας) την ημέρα, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το ξεκίνημα χρήσης πρέπει να γίνεται με μια μικρή κουταλιά του γλυκού για 7 ημέρες και σταδιακά να αυξάνει η ποσότητα της δόσης ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει την κουταλιά της σούπας. Τα ευεργετικά αποτελέσματα θα εμφανιστούν από 1-6 μήνες ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού. Για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, η γύρη να καταναλίσκεται 15-20 λεπτά πριν το φαγητό, ενώ αντίθετα όσοι θέλουν βάρος, αμέσως μετά το φαγητό. Η γύρη τρώγεται όπως είναι (λιώνει στο στόμα) ή διαλυμένη σ' ένα ποτήρι χυμό. Συντηρείται στο ψυγείο. Οι υπερτασικοί πρέπει με προσοχή να δοκιμάσουν τη χρήση της γύρης διότι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις να ανεβαίνει η πίεση. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Το μέλι σαν τροφή του ανθρώπου είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και υγιεινότερα τρόφιμα. Δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα. Η τακτική χρήση του δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Και σήμερα αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στην καθ' έξιν δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, αναιμία, αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού. Στην κατανάλωση μελιού αποδίδεται η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών. Τα μέλια με σκούρο χρώμα έχουν τις περισσότερες τονωτικές ιδιότητες, όπως λ.χ. το πευκόμελο, που είναι πλούσιο σε μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Το μέλι όπως αναφέραμε ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου. Η άποψη αυτή είναι διαδεδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο και το σπουδαιότερο είναι τεκμηριωμένη και από επιστήμονες. Έτσι σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η δράση του μελιού ως τροφή και φάρμακο σε διάφορες κλινικές περιπτώσεις ο Duisberg 1967 διέκρινε τις παρακάτω περιπτώσεις. Το μέλι δρα κατά της κοπώσεως και αυτό πετυχαίνετε με αποθήκευση της φρουκτόζης που περιέχει στο συκώτι ως γλυκογόνο. Εκεί μετατρέπεται σε γλυκόζη, αυξάνοντας έτσι την περιεκτικότητα της στο αίμα. Ευκολύνει την αφομοίωση του ασβεστίου, δραστηριοποιεί την οστεοποίηση. Γιατρεύει ή ανακουφίζει τις εσωτερικές διαταραχές, τα έλκη του στομάχου, την αϋπνία, τους πονόλαιμους, μερικές καρδιακές παθήσεις και γενικά έχει ευεργετική επίδραση και στην καρδιά, αυξάνει τις αιμογλοβίνες του αίματος και τη μυϊκή δύναμη, κ.α. Σε εξωτερική χρήση, θεραπεύει τα εγκαύματα, τις πληγές και τις ρινοφαρυγγικές παθήσεις χάρη στην inhidine που του προσδίδει βακτηριοστατικές ιδιότητες. Το μέλι λοιπόν είναι το βασικό προϊόν στην μελισσοκομία αλλά και ένας πολύτιμος σύμμαχος του ανθρώπινου οργανισμού. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ • Γνωριμία με τη πρόπολη Πρόπολη είναι το υλικό που παράγουν οι μέλισσες προκειμένου ν' απολυμάνουν και να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης. "Προ της πόλης", για να μικρύνουν την είσοδο ώστε να εμποδίσουν εισβολή παρείσακτων. Προέρχεται από ρητινώδεις ουσίες και γύρη, εμπλουτισμένες με κερί, ένζυμα και αιθέρια έλαια. Το χρώμα της πρόπολης είναι καφέ και το άρωμά της ευχάριστο, σαν βανίλια. Σε θερμοκρασία πάνω 25ο C είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασία κάτω από 25o C γίνεται σκληρή και εύθραυστη. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, (όπως και συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο). Η πρόπολη είναι ένα μίγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, από τις οποίες όχι η μία ή οι δύο, αλλά η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών συντελεί στη δράση της. Γι' αυτό πρέπει η πρόπολη ως μελισσοκομικό προϊόν να είναι στη φυσική της μορφή και όχι επεξεργασμένη και μ' αλλοιωμένη σύνθεση. • Δράση της πρόπολης Η δράση της πρόπολης στον άνθρωπο έχει τέσσερις διαστάσεις: 1. ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: Τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών - κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη. 2. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ: Η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή. Επίσης θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, αλλά και τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη. 3. ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ: Από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Επίσης δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης. 4. ΚΥΤΤΑΡΟΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ: Για όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων. Ειδικότερα θετική κατά του χρόνιου κνησμού, την θεραπεία της κοκκινίλας και των μυκητιάσεων. Επίσης κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου. • Τρόπος χρήσης Η πρόπολη χρησιμοποιείται ως διάλυμα σε αλκοόλ 95ο βαθμών. Ο χρήστης μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος ανακατεμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε. Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Ως στερεή ή μαστίχα μπορεί να μασηθεί αργά και να καταπωθεί σαν μαστίχα. Ως τζελ επαλείφετε στην πάσχουσα περιοχή. Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, (τεραμυκίνη - πενικιλίνη - στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης. ΠΡΟΣΟΧΗ. Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι ΒΑΦΕΙ ισχυρά. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ • Γνωριμία με τη πρόπολη Πρόπολη είναι το υλικό που παράγουν οι μέλισσες προκειμένου ν' απολυμάνουν και να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης. "Προ της πόλης", για να μικρύνουν την είσοδο ώστε να εμποδίσουν εισβολή παρείσακτων. Προέρχεται από ρητινώδεις ουσίες και γύρη, εμπλουτισμένες με κερί, ένζυμα και αιθέρια έλαια. Το χρώμα της πρόπολης είναι καφέ και το άρωμά της ευχάριστο, σαν βανίλια. Σε θερμοκρασία πάνω 25ο C είναι μαλακή, εύκαμπτη και κολλά στα χέρια, ενώ σε θερμοκρασία κάτω από 25o C γίνεται σκληρή και εύθραυστη. Είναι αδιάλυτη στο νερό και διαλυτή στην αλκοόλη, (όπως και συνηθίζεται να χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο). Η πρόπολη είναι ένα μίγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, από τις οποίες όχι η μία ή οι δύο, αλλά η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών συντελεί στη δράση της. Γι' αυτό πρέπει η πρόπολη ως μελισσοκομικό προϊόν να είναι στη φυσική της μορφή και όχι επεξεργασμένη και μ' αλλοιωμένη σύνθεση. • Δράση της πρόπολης Η δράση της πρόπολης στον άνθρωπο έχει τέσσερις διαστάσεις: 1. ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗ: Τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών - κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη. 2. ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ: Η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή. Επίσης θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, αλλά και τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη. 3. ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ: Από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Επίσης δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης. 4. ΚΥΤΤΑΡΟΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ: Για όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων. Ειδικότερα θετική κατά του χρόνιου κνησμού, την θεραπεία της κοκκινίλας και των μυκητιάσεων. Επίσης κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου. • Τρόπος χρήσης Η πρόπολη χρησιμοποιείται ως διάλυμα σε αλκοόλ 95ο βαθμών. Ο χρήστης μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος ανακατεμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε. Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα λόγω αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Ως στερεή ή μαστίχα μπορεί να μασηθεί αργά και να καταπωθεί σαν μαστίχα. Ως τζελ επαλείφετε στην πάσχουσα περιοχή. Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, (τεραμυκίνη - πενικιλίνη - στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει την χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης. ΠΡΟΣΟΧΗ. Η πρόπολη μέχρι να στεγνώσει στο δέρμα να μην έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι ΒΑΦΕΙ ισχυρά. ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΟΥΜΠΑΝΙΟΣ Η μελισσοκομία είναι η μεγάλη μου αγάπη . Ασχολούμαι από το 2005 ξεκινώντας ερασιτεχνικά με τρεις κυψέλες όπου προσπάθησα να μάθω τον μαγικό κόσμο της μέλισσας. Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε με αυτό το χόμπι και η ζωή σας θα αλλάξει. Σήμερα διατηρώ από 150 έως 260 μελίσσια τον χρόνο με στόχο τα 200 τα οποία φροντίζω με πολύ αγάπη και μεράκι. Παράγω μέλι, βασιλικό πολτό, γύρη και πρόπολη . Το μελισσοκομείο μου βρίσκεται στην τηλο δωδεκανησα Ο αριθμός του μελισσοκομικού μου βιβλιαρίου είναι EL 85-495 Το e-mail μου είναι meli.ntelos@yahoo.gr Το τηλέφωνο μου είναι 6 9 4 4 6 6 9 9 3 3Κατηγορία: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Φωτογραφίες [13] -
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ - ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΛΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ - ΜΕΛΙ ΤΗΛΟΣ - ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ ΤΗΛΟΣ - ΠΡΟΠΟΛΗ - ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ ΤΗΛΟΣ - ΓΥΡΗ
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΜΕΛΙ-ΓΥΡΗ-ΠΡΟΠΟΛΗ-ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ-ΚΕΡΙ ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΜΕΛΙΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ΜΕΛΙ μια γλυκιά, ρευστή θρεπτική ουσία που παράγουν οι μέλισσες. Το Ελληνικό μέλι, είναι μοναδικό και ανήκει στις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας. Απο το 2007, λόγω της αγάπης μας για την φύση και της λατρείας μας για την μελισσοκομεία, είμαστε παραγωγοί μελιού. Ο φυσικός μας τόπος – έδρα μας είναι η ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ. Μοιραζόμαστε μαζί σας την υπέροχη γεύση και την θρεπτική αξία του μελιού και των προϊόντων αυτών. Διαθέτουμε κυψέλες, τις οποίες μετακινούμαι σε διάφορες περιοχές του νομού μας και στην ευρύτερη περιοχή, όπου οι μελισσούλες μας συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια και τα αρωματικά φυτά. ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΑΣ Μελισσοκομικά προϊόντα ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Παραγωγός μελισσοκομικών προϊόντων ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Μέλι ΤΗΛΟΣ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Μέλι ανθέων Μέλι θυμαρίσιο Μέλι ρείκι Γύρη Πρόπολη Βασιλικός πολτός Κερί Τα προϊόντα μας είναι αγνά, υγιεινά και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία κατά την τυποποίηση τους. Τα διαθέτουμε προς λιανική πώληση σε ιδιώτες, ξενοδοχεία, καταστήματα κ.α. Με εκτίμηση, Παναγιωτάκης ΣτέφανοςΚατηγορία: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ – ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Φωτογραφίες [9]